Jesień w mojej kuchni już się zaczęła. W tym czasie składam się z 90% z dyni, a jednym z moich ulubionych dań z jej dodatkiem jest zupa krem. Jest sycąca, nieźle rozgrzewa i zaskakuje smakiem. Stopień pikanterii zupy można dowolnie modyfikować, ja lubię ją dobrze doprawić.
Składniki na ok. 8 dużych porcji
- 1.5 kg dyni hokkaido
- 300g marchwi
- 300g ziemniaków
- 100g cebuli
- 2l bulionu
- Łyżka oliwy
- Świeży imbir (kawałek 3cm)
- 2 ząbki czosnku
- Łyżeczka papryki słodkiej wędzonej
- Łyżeczka papryki ostrej
- Łyżeczka chilli lub pieprzu cayenne
- Łyżeczka curry
- Sól, pieprz do smaku
- 200g mleczka kokosowego (można dać więcej)
Wykonanie
- Dynię kroję na kawałki, oczyszczam z pestek i piekę do miękkości w piekarniku nagrzanym do 180°C (góra – dół) przez ok. 20-30 min. Po upieczeniu studzę i zdejmuję skórkę.
- W garnku rozgrzewam oliwę i podsmażam pokrojoną w kostkę cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz starty imbir przez 2 min.
- Dorzucam do garnka pokrojone w sporą kostkę marchew i ziemniaki, dodaję przyprawy i chwilę smażę.
- Dolewam bulion i gotuję warzywa do miękkości.
- Upieczoną dynię dodaję do garnka i całość blenduję na gładki krem.
- Dolewam mleczko kokosowe i ewentualnie jeszcze doprawiam do smaku. Ponownie dokładnie blenduję.
- Zupę podaję z uprażonymi pestkami dyni, jogurtem naturalnym i grzankami.
Smacznego!
Makro w 1 porcji
E: 180kcal
B: 4.5g
W: 27g
T: 7.3g