Jesień w mojej kuchni już się zaczęła. W tym czasie składam się z 90% z dyni, a jednym z moich ulubionych dań z jej dodatkiem jest zupa krem. Jest sycąca, nieźle rozgrzewa i zaskakuje smakiem. Stopień pikanterii zupy można dowolnie modyfikować, ja lubię ją dobrze doprawić.

 

Składniki na ok. 8 dużych porcji

  • 1.5 kg dyni hokkaido
  • 300g marchwi
  • 300g ziemniaków
  • 100g cebuli
  • 2l bulionu
  • Łyżka oliwy
  • Świeży imbir (kawałek 3cm)
  • 2 ząbki czosnku
  • Łyżeczka papryki słodkiej wędzonej
  • Łyżeczka papryki ostrej
  • Łyżeczka chilli lub pieprzu cayenne
  • Łyżeczka curry
  • Sól, pieprz do smaku
  • 200g mleczka kokosowego (można dać więcej)

 

Wykonanie

  1. Dynię kroję na kawałki, oczyszczam z pestek i piekę do miękkości w piekarniku nagrzanym do 180°C (góra – dół) przez ok. 20-30 min. Po upieczeniu studzę i zdejmuję skórkę.
  2. W garnku rozgrzewam oliwę i podsmażam pokrojoną w kostkę cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz starty imbir przez 2 min.
  3. Dorzucam do garnka pokrojone w sporą kostkę marchew i ziemniaki, dodaję przyprawy i chwilę smażę.
  4. Dolewam bulion i gotuję warzywa do miękkości.
  5. Upieczoną dynię dodaję do garnka i całość blenduję na gładki krem.
  6. Dolewam mleczko kokosowe i ewentualnie jeszcze doprawiam do smaku. Ponownie dokładnie blenduję.
  7. Zupę podaję z uprażonymi pestkami dyni, jogurtem naturalnym i grzankami.

Smacznego!

 

Makro w 1 porcji

E: 180kcal

B: 4.5g

W: 27g

T: 7.3g