Wytrawna tarta będzie świetnym pomysłem na kolację, ale świetnie smakuje również na zimno, więc idealnie nadaje się do lunchboxa. Ze składnikami nadzienia można kombinować na wiele sposobów i zawsze smakuje świetnie. Burczy w brzuchu? To jedziemy z przepisem!
Składniki na formę o średnicy ok. 26 cm:
Spód:
- 300g mąki (dałam 150g owsianej i 150g pszennej, ale z powodzeniem możesz wykorzystać taką, jaką masz w domu)
- 2 jajka
- 150g bardzo gęstego jogurtu (u mnie skyr naturalny
- ½ łyżeczki soli
Nadzienie:
- 200g piersi z kurczaka pokrojonej w niedużą kostkę(1 pierś)
- 2 jajka
- 250g jogurtu naturalnego
- 1 średnia cukinia (250g)
- 130g pomidorków koktajlowych
- Sól, pieprz, łyżeczka ziół prowansalskich
Wykonanie:
- Wszystkie składniki na ciasto dokładnie zagnieć, rozwałkuj i wyklej formę do tarty ciastem. Ponakłuwaj widelcem dno i podpiecz ok. 10 min w 180°C góra/dół
- Kurczaka przypraw solą, pieprzem i ziołami. Podsmaż na minimalnej ilości oleju. Cukinię pokrój na cienkie plasterki i dorzuć pod koniec do kurczaka.
- Jogurt wymieszaj dokładnie z jajkami. Pomidorki przekrój na połówki.
- Wyjmij spód z piekarnika, rozłóż zawartość patelni, zalej masą jajeczną, a na wierzchu rozłóż pomidorki. Piecz ok. 25 min w 180°C góra/dół, aż masa się zetnie.
Makro w 1/8 ciasta:
E: 238 kcal
B: 18g
W: 30g
T: 5g