Dzisiaj mam dla Was coś zaskakującego. Zainspirowana dojrzałymi figami przywiezionymi prosto z malowniczej Majorki, stworzyłam niebanalne połączenie. Rozmarynowy krem z ricotty, miód, figi i ocet balsamiczny to coś, czego jeszcze nie próbowaliście!

Zapraszam na kulinarną podróż w ciepłe kraje… oczywiście w wersji fit 😉

 

Składniki na formę 26cm

Spód

  • 150g kruchych ciastek bez cukru (u mnie firmy Gullon)
  • 30g roztopionego masła

Krem

  • 400g mleczka kokosowego
  • 250g ricotty
  • 2 duże gałązki rozmarynu
  • 2 łyżki słodziku w płynie
  • 2 łyżeczki płynnego miodu (15g)
  • 10g żelatyny + 40g gorącej wody

Dekoracja

  • 180g fig
  • 15g płynnego miodu
  • 3g octu balsamicznego (łyżeczka)

 

Wykonanie

  1. Ciastka zmielić w robocie kuchennym, dodać płynne masło i zmiksować. Wyłożyć dno formy do tarty papierem do pieczenia, a boki posmarować resztką płynnego masła i obsypać delikatnie mąką. Wyłożyć ciastka i ugnieść na spodzie i bokach formy. Formę schować do lodówki.
  2. Mleczko kokosowe podgrzewać z rozmarynem kilka minut, zblendować i odstawić na około godzinę do schłodzenia. Po tym czasie przecedzić mleczko i zmiksować z ricottą i słodzikiem. Dodać płynny miód i dokładnie wymieszać.
  3. Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie, wystudzić i dodać do masy, ciągle miksując. Masę wylać na spód i schłodzić w lodówce kilka godzin.
  4. Figi przekroić na 8 części i poukładać na wierzchu ciasta. Skropić wierzch płynnym miodem wymieszanym z octem balsamicznym. Gotowe!

 

Makro w 1/8 ciasta

E:  264 kcal

B: 5.5g

W:  23g

T: 17.6g