Uniwersalna surówka ze świeżych warzyw pasuje nie tylko do obiadu. Jej przygotowanie zajmie kilka minut – wystarczy pokroić i wymieszać składniki. Przechowuj ją w słoikach i dodawaj do posiłków kiedy tylko masz ochotę.
Składniki na 10 porcji:
- 1 duża główka białej kapusty (w sezonie młoda)
- 3 marchewki
- 1 duża papryka
- Pół puszki kukurydzy
- Natka pietruszki lub koperek
- 2 łyżka musztardy
- Sok z połowy cytryny
- 2 łyżki soli
- 1 łyżka erytrytolu
- Pieprz
Wykonanie:
- Poszatkuj kapustę, paprykę pokrój w kosteczkę, marchew zetrzyj na dużych oczkach, a natkę posiekaj.
- Wymieszaj wszystkie składniki. Dopraw według swojego gustu.
- Przełóż do słoików i zajadaj do obiadu lub samą 🙂
Makro w 100g:
E: 40kcal
B: 2g
W: 8g
T: 1g