Czekoladowo-orzechowe kruche ciasto i kremowa, puszysta (dzięki dodatkowi jogurtu skyr) masa serowa. Do tego kwaskowate owoce i jesteśmy w niebie. Świetny sernik na powolne pożegnanie lata. Owoce można śmiało zamienić na jagody, porzeczki lub inne ulubione. Jeśli ktoś lubi słodsze ciasta, daje więcej słodzidła, bo moje było dość mało słodkie. Smacznego!

Składniki na formę 25x35cm:

Ciasto:

  • 400g mąki (u mnie 200g orkiszowej i 200g owsianej)
  • 80g masła orzechowego
  • 2500g bardzo gęstego jogurtu greckiego o obniżonej zawartości tłuszczu (ja dałam Tolonis z Biedronki)
  • 2 żółtka (białka do masy serowej)
  • 150g erytrytolu
  • 40g kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa serowa:

  • 250g chudego twarogu
  • 600g skyra naturalnego (lub jogurtu greckiego)
  • 60g proszku budyniowego o smaku waniliowym/śmietankowym bez cukru
  • 2 białka jaj ubite na pianę
  • Erytrytol do smaku lub inne słodzidło (ja dałam 10 tabletek rozpuszczonego w małej ilości wrzątku słodziku)
  • Kilka kropel aromatu waniliowego
  • 250g malin (można dać więcej)

Wykonanie:

  1. Zmiksuj wszystkie składniki na ciasto, aż powstanie kruszonka. Następnie zagnieć ciasto, aż składniki dokładnie się połączą.
  2. Zawiń ciasto w folię lub woreczek i włóż do zamrażarki na czas przygotowywania masy serowej.
  3. Wszystkie składniki oprócz białek i malin dokładnie zblenduj. Masę delikatnie wymieszaj z białkami.
  4. Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia pokrusz/zetrzyj na tarce lub rozwałkuj 2/3 ciasta. Na spód wylej masę serową, posyp malinami oraz pokrusz resztę ciasta.
  5. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 170°C przez około godzinę. Po upieczeniu wystudź z uchylonym piekarniku.

 

Makro w 1/16 ciasta:

E: 228kcal

B: 15g

W: 28g

T: 7g