Za każdym razem kiedy mam ze sobą pojemnik z tym (lub innymi wersjami) sernikiem dostaję o niego masę pytań. Nie wspominając o tym, że zawsze ktoś mi go podje 😛 W końcu po wielu prośbach dodaję podstawowy przepis na serniczek na zimno, nie tylko do lunchboxa. Można go modyfikować na wiele sposobów – zmieniać smak galaretki, odżywki białkowej, urozmaicać go o spód z biszkoptów lub ciasteczek, a także dodawać różne owoce. Ten deser to pełnowartościowy posiłek i zawiera aż 80g białka! Śmiało można rozdzielić sernik na 2 pudełka, gdyż słabsi zawodnicy mogą mieć problem z pochłonięciem całej porcji.

 

Składniki na 2 mniejsze lub 1 dużą porcję:

  • 250g chudego twarogu
  • 150g jogurtu naturalnego
  • 10g odżywki białkowej o dowolnym smaku, u mnie biała czekolada ( można pominąć i dodać więcej słodziła lub zastąpić bananem)
  • 10g żelatyny + 50g wody
  • Galaretka bez cukru lub 3 torebki herbaty np. truskawkowej zaparzonych w 500ml wrzątku
  • 150g owoców (u mnie 100g mrożonych malin i 50g jagód)
  • Słodzidło do smaku (u mnie łyżeczka płynnego słodziku do sernika i 6 tabletek słodziku do galaretki)

Wykonanie:

  1. Żelatynę zalej 50g zimnej wody i odstaw do napęcznienia na kilka minut.
  2. Galaretkę rozpuść w 500ml wrzątku i dosłódź do smaku. Jeśli robisz galaretkę na bazie herbaty, do gorącej dodaj 15g żelatyny (3 łyżeczki) i dokładnie wymieszaj do rozpuszczenia. Dosłódź do smaku. Odstaw do ostygnięcia.
  3. Twaróg, jogurt, odżywkę i wybrane słodzidło zblenduj na gładka masę.
  4. Żelatynę rozpuść w kąpieli wodnej lub mikrofali. Dodaj łyżeczkę masy serowej i dokładnie wymieszaj. Wlej żelatynę do masy serowej i ponownie dokładnie zblenduj.
  5. Przelej masę do pojemnika i wstaw do lodówki na minimum 1h lub do zamrażalnika na 30min, aby sernik już zaczął tężeć (może jak najbardziej stężeć całkowicie).
  6. Do ostygniętej galaretki wrzuć owoce (jeśli dodasz mrożone, galaretka zacznie szybciej tężeć) i wylej całość na zastygniętą masę serową. Wstaw do lodówki na minimum 4h do stężenia.

 

Makro w całej porcji:

E: 480 kcal

B: 81.8g

W: 35.9g

T: 2.5g