Lekkie, orzeźwiające ciasto dla fanów popularnego drinka. Świetnie sprawdzi się na każdej imprezie czy grillu. Bardzo proste do wykonania. Zamiast pieczonego biszkoptu można użyć gotowych okrągłych biszkoptów bez cukru (lub takich, jakie znajdziesz).  Gwarantuję, że wszyscy będą zachwyceni!

Składniki na tortownicę 26cm (12 porcji):

Biszkopt:

  • 3 jaja
  • 60g mąki pszennej/orkiszowej jasnej
  • 30g budyniu waniliowego/śmietankowego lub mąki ziemniaczanej
  • 15 tabletek pokruszonego słodziku lub 2 łyżki erytrytolu/ksylitolu zmielonego na puder
  • szczypta soli
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • Kilka kropli aromatu waniliowego

Masa mojito:

  • 800g twarogu z wiaderka ( u mnie President)
  • 400g jogurtu naturalnego
  • 20g żelatyny + 50g wody
  • Pęczek świeżej mięty
  • Słodzidło do smaku (u mnie 2 łyżki pudru z erytrytolu)
  • Sok z 3 limonek
  • Skórka z 1 limonki

Wykonanie:

Biszkopt:

  1. Oddziel białka od żółtek. Suche składniki przesiej do miski. Białka ubij na sztywną pianę ze szczyptą soli. Następnie miksując na najniższych obrotach dodawaj po 1 żółtku.
  2. Dodawaj po ok. 2 łyżki suchych składników, za każdym razem miksując krótko na najniższych obrotach lub delikatnie mieszając masę. Przelej masę na biszkopt do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piecz przez ok. 10 min w 175° Wystudź w piekarniku.

Masa serowa:

  1. Żelatynę zalej 50g zimnej wody i odstaw do napęcznienia na kilka minut.
  2. Wszystkie składniki na masę serową dokładnie zblenduj. Żelatynę rozpuść w kąpieli wodnej lub mikrofali i odstaw do przestudzenia. Dodaj łyżeczkę masy serowej i dokładnie wymieszaj. Wlej żelatynę do masy serowej i ponownie zblenduj.
  3. Wylej masę na wystudzony biszkopt. Wstaw do lodówki do stężenia na min. 4h.

Makroskładniki

w jednej porcji

WARTOŚĆ ENERGETYCZNA

127 KCAL

WĘGLOWODANY

11 G

BIAŁKA

12 G

TŁUSZCZE

4 G