Mam dla Was dzisiaj przepis na obłędne ciacho - jedno z najlepszych jakie udało mi się zrobić. W środku same zdrowe rzeczy, a kaloryczność...? O połowę mniejsza niż w tradycyjnym serniku! Po prostu musicie go zrobić! Gwarantuję, że nie wrócicie już do innych serników.

Składniki na blaszkę o średnicy 24cm (jeśli użyjecie większej to sernik będzie po prostu trochę niższy):

Spód (można zrobić jakikolwiek inny, np. z pokruszonych ciasteczek lub zupełnie pominąć):

  • 140g daktyli zalanych wrzątkiem na ok. 20 min
  • 40g mąki ryżowej
  • 50g migdałów
  • 10g kakao
  1. Daktyle odsączyć i zblendować z mąką i kakao
  2. Migdały zmielić w blenderze
  3. Wymieszać wszystkie składniki i zagnieść ciasto. Uformować z ciasta kulkę i włożyć na kilka minut do lodówki
  4. Dno formy wyłożyć papierem do pieczenia i wylepić ciastem
  5. Podpiec około 15-20 min w 180 st. (góra-dół)

Masa twarogowa

  • 800g twarogu sernikowego z wiaderka (ja użyłam president)
  • 250g ricotty
  • 5 jaj (białka i żółtka osobno)
  • 1 torebka budyniu waniliowego (proszek)
  • 50g odżywki białkowej (u mnie smak waniliowy. Myślę, że można zastąpić mąką kokosową, ryżową lub budyniem
  • skórka starta z 1 cytryny
  • aromat waniliowy
  • słodzidło, jakie używacie do smaku (u mnie 1 łyżka płynnego słodziku i 1 łyżka zmielonego na puder erytrytolu)
  • 60g porzeczek (mogą być inne owoce i większa ilość)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

Wykonanie:

  1. Żółtka miksuję z łyżką erytrytolu na puszystą masę, dodaję ricottę i miksuję dalej do uzyskania gładkiej masy.
  2. Dodaję resztę składników i miksuję na puszystą i gładka masę.
  3. Białka ubijam i stopniowo dodaję do masy, delikatnie mieszając.
  4. Masę przelewam na podpieczony i przestudzony spód, na wierzch układam owoce
  5. Formę szczelnie owijam kilka razy folią aluminiową i wkładam do głębokiej blachy wypełnionej wodą do około połowy wysokości tortownicy.
  6. Piekę około 50min w 180st. (Trzeba sprawdzać patyczkiem czy ciasto jest gotowe)
  7. Studzę ciasto w uchylonym piekarniku, a następnie zdejmuję folię i pozostawiam do całkowitego wystudzenia na blacie.

Smacznego!

Makro w 1/12 ciasta
E: 247kcal
Białko: 15,6g
Węglowodany: 20,3g
Tłuszcze: 11,6g

~ Julita