Pyszna, pożywna i rozgrzewająca zupa rybna to świetna propozycja na zimowy obiad lub kolację. Nie jest to wywar, który zapachem przypomina bardziej port rybacki niż smaczne danie. Smaki pomidorów, przypraw i warzyw idealnie współgrają z delikatnym mięsem ryby. Ponadto zupę robi się naprawdę szybko! Wędki, a raczej chochle w dłoń i do roboty 😉
Składniki na 6 porcji:
- 500g ryby o białym mięsie (u mnie świeży dorsz, może być również rozmrożony)
- 400g pomidorów z puszki (1 puszka)
- 2 małe marchewki (100g)
- ½ pora (70g)
- 1 łodyga selera naciowego (50g)
- 2 cebule (200g)
- 3 ząbki czosnku
- Łyżka oliwy (10g)
- 200ml białego wina
- 2l wody
- 100g koncentratu pomidorowego
- Sól, pieprz
- 1 łyżeczka papryki słodkiej oraz ostrej
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- 2 ziarenka ziela angielskiego
- 2 listki laurowe
Wykonanie:
- Cebulę pokrój w pióra, marchew w słupki, pora i seler w plasterki. W garnku rozgrzej oliwę i podsmaż warzywa do miękkości. Dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę.
- Zalej warzywa winem, dodaj pomidory, koncentrat, przyprawy oraz wodę i zagotuj.
- Filety pokrój w dużą kostkę i dodaj ¾ ryby do gotującej się zupy. Zmniejsz ogień i podgrzewaj 10 min.
- Zblenduj całość ( nie na całkiem gładki krem), doda pozostałą rybę i podgrzewaj kolejne 10 min.
- Zupę podawaj z ciepłymi grzankami potartymi czosnkiem. Możesz również na wierzchu dodać kleks z jogurtu naturalnego lub posypać danie startym parmezanem.
Makro w 1 porcji:
E: 153 kcal
B: 16.5 g
W: 11.1 g
T: 2.4 g