Pyszna, pożywna i rozgrzewająca zupa rybna to świetna propozycja na zimowy obiad lub kolację. Nie jest to wywar, który zapachem przypomina bardziej port rybacki niż smaczne danie. Smaki pomidorów, przypraw i warzyw idealnie współgrają z delikatnym mięsem ryby. Ponadto zupę robi się naprawdę szybko! Wędki, a raczej chochle w dłoń i do roboty 😉

Składniki na 6 porcji:

  • 500g ryby o białym mięsie (u mnie świeży dorsz, może być również rozmrożony)
  • 400g pomidorów z puszki (1 puszka)
  • 2 małe marchewki (100g)
  • ½ pora (70g)
  • 1 łodyga selera naciowego (50g)
  • 2 cebule (200g)
  • 3 ząbki czosnku
  • Łyżka oliwy (10g)
  • 200ml białego wina
  • 2l wody
  • 100g koncentratu pomidorowego
  • Sól, pieprz
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej oraz ostrej
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 2 ziarenka ziela angielskiego
  • 2 listki laurowe

Wykonanie:

  1. Cebulę pokrój w pióra, marchew w słupki, pora i seler w plasterki. W garnku rozgrzej oliwę i podsmaż warzywa do miękkości. Dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę.
  2. Zalej warzywa winem, dodaj pomidory, koncentrat, przyprawy oraz wodę i zagotuj.
  3. Filety pokrój w dużą kostkę i dodaj ¾ ryby do gotującej się zupy. Zmniejsz ogień i podgrzewaj 10 min.
  4. Zblenduj całość ( nie na całkiem gładki krem), doda pozostałą rybę i podgrzewaj kolejne 10 min.
  5. Zupę podawaj z ciepłymi grzankami potartymi czosnkiem. Możesz również na wierzchu dodać kleks z jogurtu naturalnego lub posypać danie startym parmezanem.

 

Makro w 1 porcji:

E: 153 kcal

B: 16.5 g

W: 11.1 g

T: 2.4 g