Szybki, a jednocześnie świetny przepis na święta. Wykonanie jest banalnie proste – kilka składników, chwila mieszania i hop do piekarnika. Możesz przełożyć piernik dowolnymi powidłami (najlepsze będą kwaśne, np. porzeczka). Smacznego!
Składniki na małą keksówkę (ok.20cm):
Ciasto:
- 250g puree z dyni
- 150g mleka
- 40g musu z jabłek (lub jabłek prażonych ze słoika)
- 20g oliwy/oleju
- 2 jaja
- 250g mąki pszennej/owsianej/orkiszowej/ryżowej
- 20g kakao
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki przyprawy do piernika bez cukru w składzie
- słodzidło do smaku, jakiego używasz ( u mnie 100g erytrytolu)
- 80-100g powideł śliwkowych do przełożenia
Polewa:
- 30g gorzkiej czekolady
- 30g mleka
Wykonanie:
- Wymieszaj mokre składniki w jednej misce a suche w drugiej. Do mokrych składników dodaj suche i wymieszaj tylko do połączenia.
- Przelej ciasto do formy i piecz ok. 50min w 175°C góra/dół.
- Wystudź ciasto, przekrój wzdłuż i przełóż powidłami.
- Czekoladę roztop z mlekiem w kąpieli wodnej, polej ciasto i włóż do lodówki do zastygnięcia.
Makro w 1/16 ciasta:
E: 123kcal
B: 4g
W: 15g
T: 4g