Szybki, a jednocześnie świetny przepis na święta. Wykonanie jest banalnie proste – kilka składników, chwila mieszania i hop do piekarnika. Możesz przełożyć piernik dowolnymi powidłami (najlepsze będą kwaśne, np. porzeczka). Smacznego!

Składniki na małą keksówkę (ok.20cm):

Ciasto:

  • 250g puree z dyni
  • 150g mleka
  • 40g musu z jabłek (lub jabłek prażonych ze słoika)
  • 20g oliwy/oleju
  • 2 jaja
  • 250g mąki pszennej/owsianej/orkiszowej/ryżowej
  • 20g kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki przyprawy do piernika bez cukru w składzie
  • słodzidło do smaku, jakiego używasz ( u mnie 100g erytrytolu)
  • 80-100g powideł śliwkowych do przełożenia

Polewa:

  • 30g gorzkiej czekolady
  • 30g mleka

Wykonanie:

  1. Wymieszaj mokre składniki w jednej misce a suche w drugiej. Do mokrych składników dodaj suche i wymieszaj tylko do połączenia.
  2. Przelej ciasto do formy i piecz ok. 50min w 175°C góra/dół.
  3. Wystudź ciasto, przekrój wzdłuż i przełóż powidłami.
  4. Czekoladę roztop z mlekiem w kąpieli wodnej, polej ciasto i włóż do lodówki do zastygnięcia.

 

Makro w 1/16 ciasta:

E: 123kcal

B: 4g

W: 15g

T: 4g