Pomysł na lekki, ale pełen włoskiego smaku obiad. Pierożki ze szpinakiem podane z aromatycznym sosem pomidorowym przypadną do gustu każdemu miłośnikowi pasty. Dzięki mące pełnoziarnistej ravioli sycą na dłużej. Smacznego 🙂

Składniki na 4 porcje:

Ciasto:

  • 300g mąki pełnoziarnistej
  • 3 jajka
  • 1 łyżeczka oliwy
  • Około ½ szklanki ciepłej wody

Farsz:

  • 400g szpinaku (u mnie mrożony)
  • 250g ricotty lub twarogu chudego
  • 30g suszonych pomidorów (u mnie bez oleju)
  • 1 cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka oliwy
  • 20g parmezanu
  • Sól, pieprz, gałka muszkatołowa

Sos:

  • 700g passaty pomidorowej
  • ½ cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • Oregano, bazylia, sól, pieprz

Wykonanie:

  1. Do miski wsyp mąkę i dodaj jajka. Wyrabiaj za pomocą robota kuchennego lub ręcznie aż składniki się połączą. Dodawaj stopniowo wodę i wyrabiaj dalej, aż ciasto będzie gładkie. Pod koniec wyrabiania dodaj oliwę. Przełóż ciasto na stolnicę i ugniataj jeszcze chwilę. Uformuj kulę, zawiń w folie spożywczą i włóż do lodówki na 15min.
  2. Na rozgrzanej oliwię zeszklij posiekaną cebulę oraz czosnek. Dodaj rozmrożony szpinak, przypraw i podgrzewaj, aż szpinak odparuje. Wystudź.
  3. W międzyczasie zrób sos. Na rozgrzanej oliwę zeszklij cebulę oraz czosnek. Dodaj oregano i bazylię i chwilkę smaż. Wlej passatę i gotuj do zgęstnienia sosu. Dopraw solą i pieprzem.
  4. Szpinak zmiksuj z ricottą, pomidorami i parmezanem.
  5. Ciasto podziel na 4 części. Każdą część bardzo cienko rozwałkuj (jeśli masz maszynkę do makaronu to śmiało możesz z nią podziałać). Na 1 płacie ciasta rozkładaj farsz w odległości kilku cm od siebie. Ciasto wokół farszu posmaruj ciepłą wodą i całość przykryj drugim płatem. Dociśnij ciasto wokół nadzienia i wycinaj pierożki za pomocą noża do pizzy, radełka lub specjalnej wykrawaczki.
  6. Gotuj pierożki we wrzącej wodzie 1-2 min od wypłynięcia.
  7. Ravioli podawaj z sosem pomidorowym i posypane dodatkowym parmezanem (wedle uznania). Pyszny obiad gotowy!

Makroskładniki

w jednej porcji

WARTOŚĆ ENERGETYCZNA

509 KCAL

WĘGLOWODANY

78 G

BIAŁKA

30 G

TŁUSZCZE

10 G