Wyglądają jak obłędny deser, smakują wyśmienicie, ale nic nie stoi na przeszkodzie, żeby zjeść je na śniadanie. To pełnowartościowy posiłek! Ciasto na naleśniki jest oczywiście dowolne, natomiast ja proponuję moje ulubione. Krem można śmiało dosłodzić, ale dla mnie banan daje wystarczającą słodycz. Uwaga – poczęstowane osoby nachalnie proszą o więcej! 😉
Składniki na 4 sztuki:
Naleśniki:
• 1 jajko
• 40g mąki (u mnie pełnoziarnista pszenna)
• 20g budyniu waniliowego (można zastąpić mąką)
• 150g wody (najlepiej gazowanej)
• Szczypta sody
• Szczypta soli
Krem:
• 150g skyru naturalnego/waniliowego (można zastąpić gęstym jogurtem greckim)
• 10g kakao
• ½ banana
Dodatkowo:
• 1 pomarańcza (moja miała po obraniu 180g)
• 1 łyżka erytrytolu/ksylitolu
• Szczypta cynamonu
Wykonanie:
1. Wszystkie składniki na naleśniki dokładnie zmiksuj i usmaż 4 sztuki na patelni (ja przed pierwszym naleśnikiem smaruje ją delikatnie tłuszczem za pomocą ręcznika papierowego).
2. Pomarańczę pokrój na małe cząstki i podsmaż na patelni razem z erytrytolem i cynamonem, aż się lekko skarmelizują.
3. Wszystkie składniki na krem zblenduj i posmaruj naleśniki, a następnie złóż je w trójkąty.
4. Na wierzch każdego naleśnika wyłóż pomarańcze.
5. Możesz udekorować swoje naleśniki dodatkową posiekaną gorzką czekoladą. Smacznego 😉

Makroskładniki

w jednej porcji

WARTOŚĆ ENERGETYCZNA

140 KCAL

WĘGLOWODANY

23 G

BIAŁKA

8 G

TŁUSZCZE

2 G