Kto nie lubi gofrów? Są pyszne zarówno z owocami, jak i z dżemem czy polewą czekoladową. Te są ekstra chrupiące i pięknie wyrastają dzięki ubiciu białek. Nadmorski klimat w domu w dowolnej wersji 🙂

Składniki na 3-4 gofry:

  • 1 jajko
  • 40g mąki kukurydzianej/orkiszowej/pszennej/innej
  • 100g kefiru/jogurtu naturalnego
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka erytrytolu lub ksylitolu
  • Opcjonalnie aromat waniliowy

Wykonanie:

  1. Oddziel białka od żółtek i ubij je na sztywną pianę ze szczyptą soli.
  2. Resztę składników wymieszaj i delikatnie połącz z białkami.
  3. Smaż gofry w rozgrzanej gofrownicy lekko posmarowanej olejem.
  4. Udekoruj wedle uznania.

Makro w całej porcji:

E: 272 kcal

B: 15g

W: 33g

T: 8g