To ciasto dostało komplementy nawet od osób, które zdecydowanie za chałwą nie przepadają. Kakaowy biszkopt, chałwowa masa i dodatek domowego dżemu z kwaśnych owoców tworzą deser, któremu nie oprze się żaden łasuch. Jeśli nie masz dostępu do pasty sezamowej, możesz łatwo ją zrobić w domu (to nic innego jak długo blendowane podprażone ziarna sezamu) lub użyć dobrej chałwy. Pozycja obowiązkowa do zrobienia!
Składniki na 10 porcji (mała blaszka 20x20cm):
Biszkopt:
- 3 jaja
- 40g mąki orkiszowej jasnej (lub ryżowej, pszennej, owsianej czy innej, której używasz)
- 30g proszku budyniowego o smaku czekoladowym ( opcjonalnie może być o smaku waniliowym/śmietankowym i dodatkowa łyżeczka kakao)
- 15g kakao
- 80g erytrytolu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Krem chałwowy:
- Opakowanie budyniu waniliowego/śmietankowego (40g)
- 500ml mleka (u mnie chude)
- 50g erytrytolu lub ulubione słodzidło
- Kilka kropel aromatu waniliowego
- 80g pasty sezamowej tahini (opcjonalnie może być chałwa, wtedy użyj mniej słodzidła)
- 150g skyru lub bardzo gęstego jogurtu greckiego
Dodatkowo:
- 75g dżemu porzeczkowego 100% (bez cukru)
- 1 kostka gorzkiej czekolady
Wykonanie:
- Oddziel białka od żółtek i ubij je ze szczyptą soli na sztywną pianę pod koniec dodając 2 łyżki erytrytolu. Miksuj do rozpuszczenia erytrytolu.
- Żółtka zmiksuj na jasną masę z resztą erytrytolu. Dodaj do białek i zmiksuj na najniższych obrotach.
- Resztę składników na biszkopt delikatnie wymieszaj z białkami.
- Przelej ciasto do tortownicy z dnem wyłożonym papierem do pieczenia i piecz ok. 30 min (do suchego patyczka) w 175°C. Uchyl drzwiczki piekarnika i wystudź ciasto.
- Budyń ugotuj z erytrytolem według instrukcji na opakowaniu. Przykryj folią spożywczą, aby nie powstał kożuch i wystudź. Dodaj tahini i zmiksuj dokładnie. Następnie nadal miksując partiami dodawaj skyr.
- Biszkopt przekrój na 2-3 blaty. Na pierwszy blat wyłóż 1/3 kremu i przykryj 2 blatem. Posmaruj go dżemem, wyłóż drugą część masy i przykryj 3 blatem. Ostatnią część kremu rozsmaruj na górze i posyp startą czekoladą.
- Włóż do lodówki na min. 4h, aby krem stężał. Smacznego!