Składniki na formę ok. 23cm (12 porcji):
Spód:
- 200g płatków owsianych
- 50g nasion słonecznika
- 50g orzechów ziemnych/laskowych / migdałów
- 100g dżemu bez cukru (u mnie czarna porzeczka)
- 20g kakao
Masa serowa:
- 250g chudego twarogu
- 200g skyru lub jogurtu typu greckiego
- 200g jogurtu naturalnego
- 50g białej czekolady
- 10g żelatyny + kilka łyżek zimnej wody
- Słodziło do smaku (ja dałam 50g erytrytolu)
- Kilka kropli aromatu śmietankowego (opcjonalnie)
- Białko z 2 jaj
Dodatkowo:
- 15g galaretki truskawkowej bez cukru
- 400g wrzątku
- 8 tabletek słodziku lub 4 łyżki erytrytolu
- 300g truskawek
Wykonanie:
- Galaretkę rozpuść we wrzątku, dodaj słodziło i przelej do naczynia o mniejszej średnicy niż tortownica (u mnie była to miseczka z dość płaskim dnem) wyłożonego folią spożywczą. Wstaw wystudzoną galaretkę do lodówki, aby stężała.
- Wszystkie składniki oprócz dżemu zblenduj. Dodaj dżem i połącz dokładnie z resztą składników. Zagnieć ciasto i wyłóż spód i boki formy wyłożonej papierem do pieczenia. Włóż do lodówki na czas przygotowywania masy serowej.
- Roztop czekoladę w kąpieli wodnej. Żelatynę zalej kilkoma łyżkami wody i odstaw do napęcznienia. Następnie rozpuść ją w kąpieli wodnej lub mikrofali i odstaw do przestudzenia.
- Twaróg, skyr, jogurt, roztopioną czekoladę, słodziło i aromat zblenduj na gładka masę. Dodaj przestudzoną żelatynę (możesz najpierw ją zahartować dodając łyżeczkę masy serowej i dokładnie mieszając) i ponownie zblenduj.
- Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę i delikatnie połącz z masą serową.
- Połowę masy wylej na przygotowany spód i wstaw do zamrażarki na około 30 – 60 minut, aby masa szybciej stężała i utrzymała galaretkę. Drugiej połowy masy nie chowaj do lodówki, aby nie zastygła!
- Na pierwszą warstwę masy serowej delikatnie połóż zastygniętą galaretkę wyjętą z folii (najlepiej do góry nogami, w zależności od kształtu naczynka) i zalej pozostałą masą. Wstaw do lodówki na min. 2h do całkowitego zastygnięcia sernika.
- Udekoruj ciasto truskawkami i podawaj 🙂