Składniki na formę ok. 23cm (12 porcji):

Spód:

  • 200g płatków owsianych
  • 50g nasion słonecznika
  • 50g orzechów ziemnych/laskowych / migdałów
  • 100g dżemu bez cukru (u mnie czarna porzeczka)
  • 20g kakao

Masa serowa:

  • 250g chudego twarogu
  • 200g skyru lub jogurtu typu greckiego
  • 200g jogurtu naturalnego
  • 50g białej czekolady
  • 10g żelatyny + kilka łyżek zimnej wody
  • Słodziło do smaku (ja dałam 50g erytrytolu)
  • Kilka kropli aromatu śmietankowego (opcjonalnie)
  • Białko z 2 jaj

Dodatkowo:

  • 15g galaretki truskawkowej bez cukru
  • 400g wrzątku
  • 8 tabletek słodziku lub 4 łyżki erytrytolu
  • 300g truskawek

Wykonanie:

  1. Galaretkę rozpuść we wrzątku, dodaj słodziło i przelej do naczynia o mniejszej średnicy niż tortownica (u mnie była to miseczka z dość płaskim dnem) wyłożonego folią spożywczą. Wstaw wystudzoną galaretkę do lodówki, aby stężała.
  2. Wszystkie składniki oprócz dżemu zblenduj. Dodaj dżem i połącz dokładnie z resztą składników. Zagnieć ciasto i wyłóż spód i boki formy wyłożonej papierem do pieczenia. Włóż do lodówki na czas przygotowywania masy serowej.
  3. Roztop czekoladę w kąpieli wodnej. Żelatynę zalej kilkoma łyżkami wody i odstaw do napęcznienia. Następnie rozpuść ją w kąpieli wodnej lub mikrofali i odstaw do przestudzenia.
  4. Twaróg, skyr, jogurt, roztopioną czekoladę, słodziło i aromat zblenduj na gładka masę. Dodaj przestudzoną żelatynę (możesz najpierw ją zahartować dodając łyżeczkę masy serowej i dokładnie mieszając) i ponownie zblenduj.
  5. Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę i delikatnie połącz z masą serową.
  6. Połowę masy wylej na przygotowany spód i wstaw do zamrażarki na około 30 – 60 minut, aby masa szybciej stężała i utrzymała galaretkę. Drugiej połowy masy nie chowaj do lodówki, aby nie zastygła!
  7. Na pierwszą warstwę masy serowej delikatnie połóż zastygniętą galaretkę wyjętą z folii (najlepiej do góry nogami, w zależności od kształtu naczynka) i zalej pozostałą masą. Wstaw do lodówki na min. 2h do całkowitego zastygnięcia sernika.
  8. Udekoruj ciasto truskawkami i podawaj 🙂

Makroskładniki

w jednej porcji

WARTOŚĆ ENERGETYCZNA

211 KCAL

WĘGLOWODANY

23 G

BIAŁKA

15 G

TŁUSZCZE

7 G