Wyjątkowe ciasto miodowe, pyszna budyniowa masa i karmelizowane orzechy. Brzmi nieźle? Smakuje jeszcze lepiej! Kusi, aby spróbować go od razu, ale najlepszy jest po 2 dniach jak dobrze zmięknie. Kto nie zna, musi koniecznie zrobić 🙂
Składniki na dużą formę prostokątną 36x25cm:
Ciasto:
- 420g mąki (u mnie 300g pszennej i 120g pszennej pełnoziarnistej)
- 2 jajka
- 50g masła
- 20g miodu
- 120g erytrytolu
- 150g skyru naturalnego lub bardzo gęstego jogurtu greckiego
- Łyżeczka sody oczyszczonej
- 30ml mleka (3 łyżki)
Masa:
- 3 budynie krówkowe/waniliowe/śmietankowe bez cukru (po 40g każdy)
- 1500ml mleka
- 100g kaszy manny
- 10 tabletek słodziku lub 5 łyżek erytrytolu/ksylitolu/innego słodzidła
- 100g skyru naturalnego lub bardzo gęstego jogurtu greckiego
Polewa
- 70g orzechów (u mnie nerkowce)
- 20g miodu
- 5g masła
- 10g mleka
Wykonanie:
Ciasto i polewa:
- Mleko podgrzej i rozpuść w nim sodę oraz miód.
- Masło posiekaj z mąką, dodaj mleko z miodem i sodą oraz resztę składników i zagnieć ciasto.
- Podziel ciasto na 2 części, rozwałkuj na wielkość formy. Rozgrzej piekarnik do 180° Pierwszy blat ciasta włóż do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i piecz przez ok. 17-20min.
- Rozpuść miód, masło i mleko na patelni lub w garnku, dodaj orzechy i podgrzewaj, aż całość się lekko skarmelizuje. Wyłóż polewę na drugi blat i lekko powciskaj orzechy w ciasto. Upiecz drugi blat (również 17-20min).
Masa:
- 1000ml mleka zagotuj ze słodzidłem, a w reszcie rozmieszaj budyń. Do gotującego się mleka wsyp kaszę manną i wymieszaj. Wlej rozrobiony budyń i gotuj do zgęstnienia. Wystudź.
- Wystudzoną masę budyniową zmiksuj ze skyrem. Wyłóż masę na pierwszy blat, przykryj drugim i zakryj folią aluminiową. Na wierzch połóż np. deskę do krojenia, aby dociążyć ciasto i wstaw całość do lodówki.
- Ciasto najlepiej smakuje jak zmięknie, a więc dopiero na drugi dzień. Smacznego!
Makro w 1/20 ciasta:
E: 200kcal
B: 8g
W: 31g
T: 5g
Dzień dobry. W składnikach nie ma wymienionej kaszy. Ile trzeba jej dodać do masy? ☺️
Dzięki za zwrócenie uwagi, już poprawione 🙂 Trzeba dodać 100g kaszy