Wyjątkowe ciasto miodowe, pyszna budyniowa masa i karmelizowane orzechy. Brzmi nieźle? Smakuje jeszcze lepiej! Kusi, aby spróbować go od razu, ale najlepszy jest po 2 dniach jak dobrze zmięknie. Kto nie zna, musi koniecznie zrobić 🙂

Składniki na dużą formę prostokątną 36x25cm:

Ciasto:

  • 420g mąki (u mnie 300g pszennej i 120g pszennej pełnoziarnistej)
  • 2 jajka
  • 50g masła
  • 20g miodu
  • 120g erytrytolu
  • 150g skyru naturalnego lub bardzo gęstego jogurtu greckiego
  • Łyżeczka sody oczyszczonej
  • 30ml mleka (3 łyżki)

Masa:

  • 3 budynie krówkowe/waniliowe/śmietankowe bez cukru (po 40g każdy)
  • 1500ml mleka
  • 100g kaszy manny
  • 10 tabletek słodziku lub 5 łyżek erytrytolu/ksylitolu/innego słodzidła
  • 100g skyru naturalnego lub bardzo gęstego jogurtu greckiego

Polewa

  • 70g orzechów (u mnie nerkowce)
  • 20g miodu
  • 5g masła
  • 10g mleka

Wykonanie:

Ciasto i polewa:

  1. Mleko podgrzej i rozpuść w nim sodę oraz miód.
  2. Masło posiekaj z mąką, dodaj mleko z miodem i sodą oraz resztę składników i zagnieć ciasto.
  3. Podziel ciasto na 2 części, rozwałkuj na wielkość formy. Rozgrzej piekarnik do 180° Pierwszy blat ciasta włóż do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i piecz przez ok. 17-20min.
  4. Rozpuść miód, masło i mleko na patelni lub w garnku, dodaj orzechy i podgrzewaj, aż całość się lekko skarmelizuje. Wyłóż polewę na drugi blat i lekko powciskaj orzechy w ciasto. Upiecz drugi blat (również 17-20min).

Masa:

  1. 1000ml mleka zagotuj ze słodzidłem, a w reszcie rozmieszaj budyń. Do gotującego się mleka wsyp kaszę manną i wymieszaj. Wlej rozrobiony budyń i gotuj do zgęstnienia. Wystudź.
  2. Wystudzoną masę budyniową zmiksuj ze skyrem. Wyłóż masę na pierwszy blat, przykryj drugim i zakryj folią aluminiową. Na wierzch połóż np. deskę do krojenia, aby dociążyć ciasto i wstaw całość do lodówki.
  3. Ciasto najlepiej smakuje jak zmięknie, a więc dopiero na drugi dzień. Smacznego!

Makro w 1/20 ciasta:

E: 200kcal

B: 8g

W: 31g

T: 5g

2 comments

Dzień dobry. W składnikach nie ma wymienionej kaszy. Ile trzeba jej dodać do masy? ☺️

Dzięki za zwrócenie uwagi, już poprawione 🙂 Trzeba dodać 100g kaszy