Bardzo popularne i niezwykle efektowne ciasto z lekką masą serową i bananami. Jest bardzo proste do wykonania, więc zbędne są wszystkie ekspresowe gotowce z pudełka. Z pewnością zasmakujecie w tym lekkim, kremowym i po prostu przepysznym deserze.

Składniki na formę 22cm:

Biszkopt:

  • 2 jaja
  • 50g mąki pszennej/orkiszowej/innej
  • 10g budyniu czekoladowego bez cukru (proszek)
  • 15g kakao
  • 50 erytrytolu/ksylitolu/ulubionego słodzidła
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa:

  • 250g chudego twarogu
  • 150g ricotty /skyra naturalnego/jogurtu greckiego/innego gęstego jogurtu
  • 300g jogurtu naturalnego
  • 10g żelatyny + kilka łyżek zimnej wody
  • Kilka kropli aromatu waniliowego
  • 20g mąki kokosowej lub odzywki białkowej (wanilia, biała czekolada itp.), ewentualnie można pominąć (dodatek dla konsystencji)
  • 60g erytrytolu/ksylitolu lub 15 tabletek słodziku rozpuszczonego w minimalnej ilości wrzątku, ewentualnie inne słodzidło
  • 250g banana
  • 30g posiekanej gorzkiej czekolady

Wykonanie:

  1. Oddziel białka od żółtek i ubij je ze szczyptą soli na sztywną pianę pod koniec dodając partiami erytrytol. Dodawaj po jednym żółtku, miksując na najmniejszych obrotach.
  2. Suche składniki wymieszaj i stopniowo dodawaj do piany za każdym razem delikatnie mieszając do połączenia.
  3. Masę przelej do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piecz ok. 10min w 175°C góra – dół
  4. Biszkopt wystudź w uchylonym piekarniku.
  5. Żelatynę zalej kilkoma łyżkami zimnej wody i odstaw na kilka minut do napęcznienia. Następnie rozpuść ją w kąpieli wodnej lub mikrofali i odstaw, aby troszkę przestygła.
  6. Twaróg, ricottę jogurt, słodzidło, aromat i mąkę kokosową zmiksuj na gładką masę. Dodaj łyżeczkę masy do przestudzonej żelatyny i dokładnie wymieszaj. Zahartowaną żelatynę wlej do masy i dokładnie zmiksuj.
  7. Do masy dodaj czekoladę i wymieszaj. Schowaj do lodówki na ok. 10 min, aby masa zaczęła tężeć.
  8. Wydrąż ciasto zostawiając brzeg (ok.1-2cm) oraz gruby spód (ok. połowa wysokości biszkoptu). Wydrążoną cześć dokładnie pokrusz.
  9. Na spód ułóż banany przekrojone wzdłuż na pół. Skrop sokiem z cytryny, żeby nie ciemniały. Na banany wyłóż masę, formując ją w kopiec.
  10. Całość posyp pokruszonym ciastem i wstaw do lodówki na min. 2 h do stężenia.

Makroskładniki

w jednej porcji

WARTOŚĆ ENERGETYCZNA

177 KCAL

WĘGLOWODANY

28 G

BIAŁKA

15 G

TŁUSZCZE

4 G