Bardzo prosty pomysł na szybki obiad. Bez zbędnego stania i zwijania rulonów z kapusty (Konrad i tak je odwija podczas jedzenia 😛 ). Te gołąbki są równie pyszne jak te tradycyjne, a potwierdzają  to najwięksi fani tego dania 🙂

Składniki na 10 gołąbków:

  • 500g mięsa mielonego z indyka/kurczaka (może być inne ulubione)
  • 500g passaty pomidorowej
  • 200g nieugotowanego ryżu (u mnie brązowy, ale może być zarówno biały jak i kasza, którą lubisz najbardziej, np. pęczak)
  • 2 jaja
  • 400g poszatkowanej białej kapusty
  • 3 ząbki czosnku
  • Przyprawy: sól, pieprz, papryka mielona, zioła prowansalskie oraz opcjonalnie kumin i chilli (bardzo polecam dodać)

Wykonanie:

  1. Ryż ugotuj i wystudź (idealnie sprawdzi się taki, który został z poprzedniego dnia). Wymieszaj z mięsem, jajkami, przeciśniętym czosnkiem oraz przyprawami (sól, pieprz, 1 łyżeczka papryki oraz ziół prowansalskich, ½ łyżeczki kuminu).
  2. Na głębokiej patelni lub w garnku zagotuj passatę ze szklanką wody. Dopraw solą, pieprzem, papryką (1 łyżeczka) oraz szczyptą chilli.
  3. Formuj kulki z mięsa i układaj je na patelni. Na wierzch rozłóż poszatkowaną kapustę i duś, aż ta zmięknie (ok. 30min). Gotowe!

Makro 1 gołąbka:

E: 180 kcal

B: 15g

W: 20g

T: 5g