Pyszne, puszyste ciasto drożdżowe z obłędnym korzennym nadzieniem to genialny pomysł na imprezkę, piknik czy spotkania rodzinne. Dzięki odrywaniu kawałków, zamiast krojenia drożdżówki, jedzenie będzie dodatkową atrakcją. U nas znika jeszcze ciepła, bo zapach przy pieczeniu sprawia, że cieknie ślinka.

Składniki na keksówkę 25x11cm:

Ciasto:

  • 350g mąki pszennej + ok.20g do podsypywania
  • 25g drożdży
  • 65g mleka (1/3 szklanki)
  • 30g masła
  • 20g jogurtu naturalnego
  • 2 jaja
  • Łyżka cukru (10g)
  • 50g erytrytolu lub słodziła, które używasz
  • Aromat waniliowy
  • Szczypta soli
  • 50g zimnej wody (1/4 szklanki)

Nadzienie:

  • 2 łyżki przyprawy korzennej lub cynamonu
  • 40g musu z jabłek (można pominąć i dać więcej masła)
  • 20g roztopionego masła
  • 50g erytrytolu

Wykonanie:

  1. Mleko podgrzej i roztop w nim masło. Dolej zimną wodę, wymieszaj i dodaj pokruszone drożdże. Wymieszaj i zostaw do rozpuszczenia drożdży.
  2. W misce wymieszaj 300g mąki, cukier, eyrtrytol i sól. Dolej mleko z drożdżami i wymieszaj. Dodaj aromat, jajka i jogurt i zacznij wyrabiać ciasto. Ja wyrabiałam kilka minut mikserem. Można również wyrabiać ręcznie, natomiast ciasto jest dosyć klejące. Dodaj 50g mąki i wyrabiaj, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne (nadal będzie dosyć miękkie).
  3. Przykryj ciasto ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na ok. 1h (do podwojenia objętości).
  4. Wyłóż keksówkę papierem do pieczenia.
  5. Wymieszaj składniki na nadzienie.
  6. Ciasto drożdżowe rozwałkuj na podsypanej mąką stolnicy na prostokąt, którego dłuższy bok wynosi 5x krótszy bok foremki.
  7. Ciasto przekrój na 5 pasów, na każdym rozłóż nadzienie i układaj jeden na drugim.
  8. Tak przygotowane ciasto przekrój na 6 równych części i układaj pionowo w keksówce (krojonym bokiem do góry).
  9. Przykryj ciasto ściereczką i odstaw ponownie do wyrośnięcia na ok. 45min.
  10. Piecz w 180° góra-dół przez około 40 min (do suchego patyczka).
  11. Po upieczeniu wyjmij z foremki, rozchyl papier i zostaw do ostygnięcia.
  12. Teraz wystarczą ręce! Odrywaj kawałki ciasta i delektuj się smakiem puszystej drożdżówki…. Zanim zlecą się zachęceni obłędnym zapachem sąsiedzi 🙂

Makro w całym cieście:

E: 1900 kcal

B: 57.8g

W: 292g

T: 57g