Pyszne, puszyste ciasto drożdżowe z obłędnym korzennym nadzieniem to genialny pomysł na imprezkę, piknik czy spotkania rodzinne. Dzięki odrywaniu kawałków, zamiast krojenia drożdżówki, jedzenie będzie dodatkową atrakcją. U nas znika jeszcze ciepła, bo zapach przy pieczeniu sprawia, że cieknie ślinka.
Składniki na keksówkę 25x11cm:
Ciasto:
- 350g mąki pszennej + ok.20g do podsypywania
- 25g drożdży
- 65g mleka (1/3 szklanki)
- 30g masła
- 20g jogurtu naturalnego
- 2 jaja
- Łyżka cukru (10g)
- 50g erytrytolu lub słodziła, które używasz
- Aromat waniliowy
- Szczypta soli
- 50g zimnej wody (1/4 szklanki)
Nadzienie:
- 2 łyżki przyprawy korzennej lub cynamonu
- 40g musu z jabłek (można pominąć i dać więcej masła)
- 20g roztopionego masła
- 50g erytrytolu
Wykonanie:
- Mleko podgrzej i roztop w nim masło. Dolej zimną wodę, wymieszaj i dodaj pokruszone drożdże. Wymieszaj i zostaw do rozpuszczenia drożdży.
- W misce wymieszaj 300g mąki, cukier, eyrtrytol i sól. Dolej mleko z drożdżami i wymieszaj. Dodaj aromat, jajka i jogurt i zacznij wyrabiać ciasto. Ja wyrabiałam kilka minut mikserem. Można również wyrabiać ręcznie, natomiast ciasto jest dosyć klejące. Dodaj 50g mąki i wyrabiaj, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne (nadal będzie dosyć miękkie).
- Przykryj ciasto ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na ok. 1h (do podwojenia objętości).
- Wyłóż keksówkę papierem do pieczenia.
- Wymieszaj składniki na nadzienie.
- Ciasto drożdżowe rozwałkuj na podsypanej mąką stolnicy na prostokąt, którego dłuższy bok wynosi 5x krótszy bok foremki.
- Ciasto przekrój na 5 pasów, na każdym rozłóż nadzienie i układaj jeden na drugim.
- Tak przygotowane ciasto przekrój na 6 równych części i układaj pionowo w keksówce (krojonym bokiem do góry).
- Przykryj ciasto ściereczką i odstaw ponownie do wyrośnięcia na ok. 45min.
- Piecz w 180° góra-dół przez około 40 min (do suchego patyczka).
- Po upieczeniu wyjmij z foremki, rozchyl papier i zostaw do ostygnięcia.
- Teraz wystarczą ręce! Odrywaj kawałki ciasta i delektuj się smakiem puszystej drożdżówki…. Zanim zlecą się zachęceni obłędnym zapachem sąsiedzi 🙂
Makro w całym cieście:
E: 1900 kcal
B: 57.8g
W: 292g
T: 57g