Bardzo smaczny tort, który możesz podać na każdą okazję. Wygląda bardzo elegancko, a cudowny smak czekolady idealnie współgra z kwaskowatymi wiśniami. Nie jest trudny w przygotowaniu, więc tym bardziej warto!
Składniki na formę ok.25cm:
Biszkopt:
- 6 jaj
- 140g mąki pszennej/orkiszowej
- 130g maku
- 100g erytrytolu lub innego słodziła
- Aromat migdałowy
- Szczypta soli
Krem:
- 1000g skyra naturalnego/jogurtu greckiego 0% tłuszczu
- 150g ricotty
- 40g kakao
- 50g roztopionej w kąpieli wodnej gorzkiej czekolady
- 40g odżywki białkowej biała czekolada/czekolada
- Słodzidło do smaku (u mnie 12 rozpuszczonych w minimalnej ilości wrzątku tabletek słodziku)
- 200g wiśni mrożonych lub świeżych
Poncz:
- 2 łyżki wiśniówki
- ½ szklanki herbaty (najlepiej earl grey)
- 2 tabletki słodziku
Wykonanie:
- Na samym początku wyłóż jogurt grecki na sitko i odstaw na noc do lodówki, aby odpłynęła z niego woda. Powstanie z niego bardzo gęsta masa o konsystencji ubitej śmietanki z mascarpone.
- Nagrzej piekarnik do 170°C.
- Oddziel białka od żółtek i ubij je ze szczyptą soli na sztywną pianę pod koniec dodając stopniowo erytrytol. Miksuj do rozpuszczenia erytrytolu. Dodawaj po 1 żółtku miksując na najmniejszych obrotach.
- Suche składniki wymieszaj i dodawaj stopniowo do białek, za każdym razem delikatnie mieszając. Na końcu dodaj aromat i wymieszaj.
- Przelej ciasto do tortownicy z dnem wyłożonym papierem do pieczenia i piecz ok. 20 min (do suchego patyczka). Uchyl drzwiczki piekarnika i wystudź ciasto.
- Odsączony jogurt zmiksuj z resztą składników na krem (oprócz wiśni).
- Biszkopt przekrój na 2 blaty (lub 3, jeśli jest odpowiednio wysoki). Zmieszaj składniki na poncz i nasącz oba blaty.
- Na pierwszy blat wyłóż mniejszą część kremu i rozłóż połowę wiśni (nie musisz odmrażać). Przykryj drugim blatem i wyłóż resztę kremu. Rozsmaruj go również na bokach tortu i udekoruj wierzch pozostałymi wiśniami.
Makro w 1/12 tortu:
E: 274 kcal
B: 22 g
W: 21
T: 11g