Szybkie, smaczne i zdrowe. Takie właśnie jest to czekoladowe ciasto, którym powoli witamy jesień. Wygląda pięknie, prawda? 10 minut roboty i do piekarnika!

Składniki na małą blaszkę:

  • 200g śliwek
  • 2 jaja
  • 80g mąki kokosowej (innej trzeba będzie dać więcej, bo kokosowa chłonie płyny)
  • 70g mąki owsianej (lub innej ulubionej)
  • 10g oliwy
  • 250g mleka (szklanka)
  • 30g kakao
  • Erytrytol lub inne słodzidło do smaku (u mnie 4 łyżki erytrytolu)
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki sody

Wykonanie:

  1. Mleko, oliwę, jaja i słodzidło zmiksuj na jednolitą masę.
  2. Wymieszaj suche składniki w misce. Połącz mokre i suche składniki i wymieszaj tylko do połączenia.
  3. Ciasto przelej do formy wyłożonej papierem do pieczenia, na wierzchu ułóż przekrojone śliwki (skórka do dołu). Piecz około 50 min w 180°C (do suchego patyczka).

Makro w 1/8 ciasta:

E: 140kcal

B: 7g

W: 18g

T: 6g