Owsianka to zdecydowanie najczęściej pojawiająca się na naszym stole propozycja śniadaniowa. Jest sycąca i wprawia w dobry nastrój na cały dzień. Dodatek cukinii nie jest obowiązkowy (wtedy ją pomijamy i dodajemy mniej wody), ale zwiększa objętość i jest fajnym sposobem na przemycenie warzyw do diety. Ponadto robi się w kilka minut, więc nie ma wymówek 🙂

Składniki na 1 porcję:

  • 60g płatków owsianych
  • 100g mleka chudego
  • 10g kakao
  • 150g cukinii
  • 250g wody
  • 6 tabletek słodzika lub inne słodzidło do smaku
  • Szczypta soli (to sprawi, że płatki się nie rozgotują na papkę)
  • 20g ricotty lub gęstego jogurtu np. skyra (dzięki temu owsianka będzie bardzo kremowa)

Wykonanie:

  1. Cukinię zetrzyj na małych oczkach i razem z resztą składników (z wyjątkiem ricotty) wymieszaj w garnku.
  2. Gotuj owsiankę kilka minut do zgęstnienia. Wyłącz palnik, dodaj ricottę, dokładnie wymieszaj i zostaw na kilka minut pod przykryciem, aby doszła.
  3. Udekoruj ulubionymi dodatkami i zajadaj!

Makro bez dodatków:

E: 354kcal

B: 16g

W: 53g

T: 8g