Kilka podstawowych składników, owoce i  10 min roboty. Tyle wystarczy, żeby cieszyć się fantastycznym ciastem! Jogurtowe ciacho pięknie wyrasta, a zarazem nie jest suche. Świetnie będzie smakować np.  z malinami, jagodami lub porzeczką. Wykorzystuj sezonowe produkty!

Składniki na dużą keksówkę:

  • 4 jaja
  • 500g mąki orkiszowej/pszennej/innej (u mnie pół na pół orkiszowa i pszenna)
  • 300g jogurtu naturalnego
  • 180g erytrytolu lub słodzidła, które używasz
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Kilka kropli aromatu waniliowego
  • 300g borówek amerykańskich lub innych owoców (umytych, osuszonych i delikatnie obtoczonych w mące)

Wykonanie:

  1. Całe jajka ubij z erytrytolem na puszystą masę. Dodaj jogurt i aromat i zmiksuj.
  2. Suche składniki przesiej i wymieszaj z mokrymi tylko do połączenia składników.
  3. 1/3 ciasta wyłóż na dno formy, równomiernie rozłóż 1/3 owoców. Następnie znów wy łóż 1/3 ciasta i borówek. Zrób to samo z ostatnią warstwą.
  4. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 60min (do suchego patyczka).

Makro w 1 z 20 kawałków:

E: 109 kcal

B: 4.5g

W: 20g

T: 1.5g

 

2 comments

Wyglada pieknie! Kusi mnie ta wartosc kaloryczna w kawalku i to ze nie jest tluste ani przecukrzone a o to nie trudno jesli chcesz zjesc kawalek do kawy 😋 dzis robie pierwsze podejście 😊

I jak smakowało?