Absolutnie przepyszne ciasto bez pieczenia. Herbatniki świetnie komponują się z kremem chałwowym, a świetne przełamanie smaku daje nam tutaj dżem z kwaśnych owoców. Ciasto najlepiej smakuje na drugi dzień. Ciężko się powstrzymać, ale warto!

Składniki na blaszkę 20x25cm:

  • 250g herbatników pełnoziarnistych bez cukru (lub innych)
  • 80g (2 torebki) budyniu waniliowego lub śmietankowego
  • 800ml mleka
  • 100g pasty tahini (jeśli nie masz – daj chałwę i mniej słodzidła)
  • Ulubione słodzidło do smaku (u mnie 80g erytrytolu)
  • 150g ricotty lub jogurtu skyr
  • 180g dżemu porzeczkowego 100% (lub innego – np. jagoda, śliwka)
  • Kilka jeżyn lub malin do dekoracji

Wykonanie:

  1. Budyń przygotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu, dodając 800ml mleka na 2 budynie. Słodzidło dodaj do gotującego się mleka.
  2. Przykryj folią spożywczą tak, aby dotykała do powierzchni budyniu (nie chcemy kożucha) i wystudź.
  3. Zmiksuj zimny budyń, tahini, ricottę i ewentualnie dodatkowe słodzidło na gładką masę.
  4. Układaj w blaszce herbatniki (u mnie wyszło 3 rzędy po 5 sztuk), na to wyłóż 1/3 masy, znowu warstwę herbatników, cały dżem, drugą część masy, herbatniki i trzecią część masy. Udekoruj jeżynami. Włóż do lodówki najlepiej na całą noc.

Makro w 1/15 porcji:

E: 183kcal

B: 5g

W: 26g

T: 7g