Dzisiejsza propozycja na zdrowy deser to mocno czekoladowe brownie z cukinii. Jest słodkie, delikatne i po prostu rozpływa się w ustach. Nigdy byście nie zgadli jaki jest główny składnik ciasta, gdyby nikt Wam nie powiedział! W dodatku robi się je błyskawicznie. To co, gotowi na przepyszne, zdrowe brownie bez wyrzutów sumienia? Odpowiedź jest oczywista, więc zapraszam po przepis 😉

Składniki na blaszkę ok. 24cm

  • 300g cukinii
  • 100g suchej kaszy jaglanej
  • 150g daktyli
  • 4 jajka
  • 30g oleju kokosowego lub masła klarowanego
  • 40g kakao (można dać 20g kakao i 20g czekoladowej odżywki białkowej, jeśli chcecie zmienić trochę makro)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Opcjonalnie szczypta cynamonu
  • Około 80g malin

Polewa

  • 60g czekolady gorzkiej (u mnie z ziarnami kawy)
  • ok. 6 łyżek mleka

Przepis

1. Daktyle zalej wrzątkiem i odstaw na ok. 15min. Gdy zmiękną, odsącz je z wody.
2. Kaszę przepłucz na sitku, ugotuj w wodzie, a następnie wystudź.
3. Cukinię zetrzyj na dużych oczkach, posól i odstaw na ok. 15 min, aby puściła sok. Po tym czasie odsącz z nadmiaru płynu.
4. Oddziel białka od żółtek i ubij je na pianę ze szczyptą soli.
5. Wszystkie składniki oprócz białek zblenduj na jednolitą, gładką masę. Wymieszaj delikatnie z ubitymi białkami.
6. Piecz 40-60min w 180⁰C (góra - dół). Wystudź w piekarniku, a następnie włóż do lodówki.
7. Przygotuj polewę: czekoladę z mlekiem rozpuść w kąpieli wodnej, ostudź i wylej na ciasto. Udekoruj malinami i schłodź w lodówce.
8. Zaparz sobie aromatyczną kawę i rozkoszuj się genialnym fit deserem 😉

Makro w 1/10 ciasta
E: 190 kcal
B: 5.9g
W: 23.9g
T: 7.9g