Jest intensywnie czekoladowe, ma idealną konsystencję i… polewę czekoladową! To ciasto jest absolutnym hitem wśród moich najbliższych i gwarantuje, że i w Twoim domu zagości na stałe. W dodatku do zrobienia tego brownie potrzebujesz tylko 6 składników, a wykonanie jest banalnie proste.

Składniki na blaszkę okrągłą 26cm lub prostokątną o podobnych wymiarach:

Ciasto:

  • 950g obranych batatów
  • 100g daktyli
  • 200g mleka
  • 80g kakao
  • 80 odżywki białkowej czekoladowej (można zastąpić 40g kakao i 40g dodatkowej mąki)
  • 60g mąki pełnoziarnistej/wsianej/orkiszowej/ryżowej
  • Ewentualnie słodzidło do smaku, jakiego używasz

Polewa:

  • 60g gorzkiej czekolady
  • 80g mleka

Wykonanie:

  1. Bataty pokrój na mniejsze części i ugotuj, a następnie ostudź.
  2. Daktyle zalej wrzątkiem i odstaw na ok. 20min
  3. Do miski włóż bataty, daktyle razem z 200g wody, w której się moczyły, mleko, kakao, odżywkę białkową i mąkę. Wszystko zblenduj na jednolitą masę. Dosłodź, jeśli potrzebujesz.
  4. Przelej ciasto do formy i piecz do momentu, aż ciasto porządnie się zetnie, ale nie do suchego patyczka (nie chcemy murzynka) w 170°C góra/dół (ok. 40min)
  5. Wystudź ciasto, włóż do lodówki na kilka godzin.
  6. Czekoladę roztop z mlekiem w kąpieli wodnej, polej ciasto i włóż do lodówki do zastygnięcia.
  7. Czekoladowa rozpusta gotowa!

 

Makro w 1/12 ciasta:

E: 203kcal

B: 9.7g

W: 32g

T: 3.5g