Letnie ciasto, które można zrobić w kilku wersjach – w zależności od tego na co jest aktualnie sezon. Truskawki? Jak najbardziej! Maliny? Czemu nie? Kombinuj ze składnikami, które masz pod ręką. Biszkopt ma idealne proporcje, pięknie wyrasta i z łatwością daje dzielić się na blaty. Krem na pewno znacie, gdyż często pojawia się w moich deserach. Nie ma co gadać, trzeba piec!

Składniki na formę 25cm:

Biszkopt:

  • 5 jaj
  • 100g mąki pszennej/orkiszowej jasnej
  • 50g budyniu waniliowego/śmietankowego lub mąki ziemniaczanej
  • 25 tabletek pokruszonego słodziku lub 4 łyżki erytrytolu/ksylitolu zmielonego na puder
  • szczypta soli
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • Kilka kropli aromatu waniliowego

Krem:

  • 600g bardzo gęstego jogurtu greckiego ( u mnie jogurt Tolonis z biedronki o obniżonej zawartości tłuszczu) pozostawionego na sitku do odcieknięcia na noc.
  • 20g odżywki białkowej o smaku białej czekolady lub wanilii (można pominąć i więcej posłodzić)
  • Ewentualnie słodziło do smaku (u mnie 1 łyżka pudru z erytrytolu)

Wierzch:

  • 200g truskawek
  • 2 galaretki truskawkowe bez cukru
  • Słodzidło do smaku (u mnie 8 tabletek słodziku)

Wykonanie:

  1. Na samym początku wyłóż jogurt grecki na sitko i odstaw na noc do lodówki, aby odpłynęła z niego woda. Powstanie z niego bardzo gęsta masa o konsystencji ubitej śmietanki z mascarpone.

Biszkopt:

  1. Oddziel białka od żółtek. Suche składniki przesiej do miski. Białka ubij na sztywną pianę ze szczyptą soli. Następnie miksując na najniższych obrotach dodawaj po 1 żółtku.
  2. Dodawaj po ok. 2 łyżki suchych składników, za każdym razem delikatnie mieszając masę. Przelej masę na biszkopt do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piecz przez ok. 15 min w 175° Wystudź w piekarniku.
  3. Wystudzony biszkopt przekrój na 2 blaty. Możesz nasączyć ciasto ponczem (u mnie ½ szklanki herbaty pomarańczowej z łyżką soku z cytryny i łyżką erytrytolu)

Krem:

  1. Wszystkie składniki na krem dokładnie zmiksuj, wyłóż na jedną część biszkoptu i przykryj drugą.

Wierzch:

  1. Galaretki rozpuść w 500ml wrzątku, posłódź do smaku. Odstaw do ostudzenia, aż zacznie tężeć.
  2. Truskawki pokrój w plasterki, ułóż na biszkopcie i zalej tężejącą galaretką. Wstaw do lodówki na klika godzin do całkowitego stężenia galaretki.

Makro w 1/10 ciasta:

E: 171 kcal

B: 19g

W: 18g

T: 3g